Tuesday, August 17, 2010

rendang dan rawon

Rendang adalah masakan tradisional bersantan dengan daging lembu sebagai bahan utamanya dan disediakan dengan santan, lada,bawang, daun kunyit, daun limau purut dan kerisik.

Rendang sesuai dihidangkan sebagai lauk, dimana ia dimakan dengan lemang,nasi, pulut kuning atau pulut kunyit atau diratah makan begitu saja.

Kebanyakkan bahagian daging lembu yang digunakan untuk membuat rendang ialah daging batang pinang.
 
 Rawon atau nasi rawon (kerana selalu dihidangkan dengan nasi) ialah sup daging yang istimewa kerana mengandungi kepayang Meskipun dikenali sebagai masakan istimewa,Jawa Timur rawon juga dikenali oleh masyarakat Jawa Tengah di sebelah timur (daerah Surakata) Pulau Jawa di Indonesia.                               
 
 
Didihkan air, rebus daging dengan api kecil hingga hampir lunak.


Panaskan minyak, tumis bumbu halus, lengkuas, serai dan daun jeruk hingga wangi.

Masukkan ke dalam rebusan daging. Masak kembali hingga daging lunak. Jika perlu tambahkan air panas hingga kuah rawon menjadi 1,5 liter.

Sajikan rawon dalam keadaan panas bersama Pelengkapnya.

                                                                      Terima kasih.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment